Urządzenia i Akcesoria
Zupa krem z batatów z orzechową posypką
Przygotowanie 40 min
Czas całkowity 50 min
10 porcji
Składniki
Orzechowa posypka
-
80 g orzechów nerkowca
-
70 g daktyli, suszonych, bez pestek przekrojonych na pół
-
6 - 8 gałązek mieszanych ziół, świeżych np. mięty, natki pietruszki, tylko liście
-
1 łyżka ziaren sezamu, białego
Zupa krem z batatów
-
300 g cebuli przekrojonej na pół
-
30 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 2 mm plastry
-
2 - 4 ząbki czosnku
-
30 g oleju sezamowego, prażonego
-
1000 g batatów pokrojonych na kawałki
-
1800 g wody
-
4 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszone4 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
-
2 łyżki kurkumy, suszonej, mielonej
-
½ - 1 łyżka pasty harissa (opcjonalnie) (patrz wskazówka)
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
1013 mg
Białko
5 g
Kalorie
1108 kJ /
265 kcal
Tłuszcz
8 g
Błonnik
5.6 g
Tłuszcz nasycony
1 g
Węglowodany
40 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiMoże spodoba Ci się również...
Krem pieczarkowy z tymiankową śmietaną i grzankami z serem pleśniowym
1 godz. 10 min
Zupa tex-mex z kurczakiem; Warzywne tortille; Smoothie ananasowo-ogórkowe
45 min
Zupa krem z papryki i suszonych pomidorów z gremolatą; Szybka focaccia
50 min
Zupa krem z ziemniaków i pieczonych jabłek
40 min
Dwukolorowa zupa-krem z białych i zielonych warzyw
55 min
Zupa krem z ziemniaków i porów
1 godz.
Zupa krem z pomidorów
40 min
Zupa krem z marchewki z pieczoną ciecierzycą
35 min
Upiększająca zupa krem z batatów Laury Drost
35 min
Zupa dyniowo-marchewkowa
50 min
Zupa krem z batatów i marchewek
45 min
Zupa krem z glazurowanymi różyczkami kalafiora
45 min